luni, 11 septembrie 2017

Tipuri de cusaturi- pasi in broderie

De ce trebuiesc cunoscute ?
Pentru ca atunci cand comunicati cu un programator-editor  de modele sa puteti sa ii  spuneti cam ce tesatura va doriti la modelul ales de dvs, daca nu veti fi nevoiti sa mergeti pe alegerea si bunul simt al acestuia si de multe ori este cel mai bine, pentru ca acesta stie ce se potriveste si ce nu masinii dvs si stilului dvs de lucru ,  avand deja experienta si practica in domeniu .Dar oricand puteti sa il coordonati privind dorintele dvs.
Am sa atasez o imagine cu forme implute cu diverse cusaturi , in mare parte cele mai folosite , confor imaginii vom discuta despre fiecare in parte. si maginea este in sine un model ce poate ajuta pe oricine sa isi cunoasca defectele masinii, daca exista sau nu deplasari si alte lucruri . Cei ce doresc sa faca o proba il pot furniza oricand.

Cusatura galbena este umplutura fiil stitch sau tatami , aceasta poate avea diferite unghiuri de coasere si pasi de diferite masuri , este cea mai utilizata in broderie pentru umplerea de suprafete mari
Cusatura visinie de  jur imprejurul cele galbene este un zig-zag , care poate fi de diferite latimi si diferite densitati , intal nicta foarte des de exemplu la noi in cusatura modelelor maramuresene sau cusatura modelelelor rechelieu. Pentru modelele ce folosesc doar acest tip de cusatura va sfatuim sa nu folositi ace foarte groase vor lua din acuratetea modelului , acul ideal este intre 70 si 80.  Nu este indicata o zata grosat pentru acest tip de cusatura daca densitatea este foarte mare.Mai jos exmple de astfel de modele 


Cusatura albastra este o cusatura spiralata , ce poate fi de diverse densitati, foarte rar utilizata.
Cusatura maron este o cusatura in punct cruce ce poate fi cu un pas variabil si cu 3 varinate de treceri: soft simpla, dubla si tripla. La un pas mic nu va sfatuim treceri duble sau triple, ne referim la pasul intre 1 si 1.4, la pas mai mare putem face treceri duble sau triple , iar cu cat pasul este mai mare pentru o umplere exacta a materialului indicat este sa facem trecerea de 3 ori(de la punctul de 2.5).  Este unul din tipururile de cusaturi cel mai des folosit la noi , in sprecial pentru modelul traditional romanesc. Trebuie sa specific un lucru cu cat avem mai multe treceri cu atat se va mari punctajul modelului si respectiv timpul de lucru. Mai jos atasat exemple de modele


Cusatura roz din cerc este o cusatura cu umplere ornamentala, si acestea pot varia in functie de programul utilizat si de programatorul dvs, mai rar intalnite in broderiile clasice.
Cusatura crem din cerc este o cusatura radiala, este rar intalnite si poate fi de diverse densitati , cu cat e mai densa cu atat centrul ca fi mai batut comparativ cu capatul cercului si ea este o cusatura rara in broderia clasica.
Cusatura mov din dreptunghi este cusatura tip tesuta, ce poate fi realizata pe 2 directii,  orizontala si verticala, intalnita la ia si fota romanesca si nu numai.Mai jos aveti exemple de modele.

Cusatura neagra de pe marginea dreptunghiului este o cusatura ornamentala , modelele pot varia, si latimea acestora pot varia. 
Cusatura verde este o cusatura concentrica, rar intalnita, poate avea densitati diferite.
Cusatura maron de pe marginea cercului crem, este o cusatura clasica simpla denumita running, poate fi utilizata in special la conturul diverselor modele si nu numai, chiar se pot realiza modele doar conturabile gen grafica cu acest tip de cusatura , atasat  si imagini de exemplificare.
acest model contine pas running cel cu negru si pas satinat mic cel cu rosu 

Cusatura galbena este o cusatura ornamentala , tip margica, se pot realiza modele la care ati dori sa inlocuiti atasarea de margele cu acest tip de cusatura , imitand foarte bine o margica. Atasat modele pozibile cu acest tip de cusatura. Este o cusatura si nu necesita dispozitive speciale ci doar un program-model  realizat adecvat .
Cusatura alba este o cusatura cu pas mare , este cusatura satinata, cu aspect embosat, poate fi realizata pe diverse directii si de diverse densitati. Este una din cele mai folosite cusaturi de broderie. Atentionare acest tip de cusatura nu trebuie in general sa depaseasca un pas de 12mm , acest lucru il intalniti scris si in manualul masinilor dvs.  Cu cat pasul este la mare cu atata masina va lucra un timp mai mult si mai greu . Pasul mare nu este indicat pentru lucrul cu ata metalica.
Atasat exemple modele  pentru acest tip de cusatura.
model cu pas satinat mare si mic 
model cu pas satinat mic si foarte mic