duminică, 3 septembrie 2017

Ce ac folosim in functie de materialul pe care il folosim la brodare si modelul broderiei?

ACE de 60.70 – aceste ace sunt foarte subtiri –utilizate pentru a broda materiale subtiri gen matase, voal, batist, organza,tul,panza topita. 
       De ce nu putem folosi orice ac pentru acest tip de materiale textile?Pentru ca aceste sunt subtiri si nu perforeaza materialul pe care il brodam, si lucrul cu ele nu ne ofera un aspect dizgratios ci unul de calitate. Eu folosesc cel mai des acele de 70.
In cazul unor modele de finete si cu o tesatura cu pasi marunti folosesc acele de 60, ofera o acuratete broderie care are dimensiuni foarte mici .

ACE de 80 – sunt  mai groase – sunt acele cel mai des utilizate de unele persoane , eu merg frecvent spre cele de 70 . Acestea sunt utilizabile in brodarea de materiale cu o grosime medie: in, bumbac, jerse,tercot,doc,catifea, etc.  
Nu vor lasa gauri in materialele mentionate. 
Utilizabile indiferent de model broderie sau tip tesatura broderie sau dimensiunea acesteia , neincluzand aici modele foarte mici de care am vorbit in sectiunea anterioara.

ACE de 90 – sunt ace destul de groase – acestea pot broda materialele mai groase gen stofa, fleece, catifeau mai groasa sau docul,fetru . 
De ce un ac de 90?  Pentru ca e adecvat materialului ata nu se varupe asa repede daca lucram cu un astfel de ac si nu exista riscul ruperii acului.
Adecvat pentru orice tip de tesatura a modelului de broderie , inadecvat pentru broderiile foarte fine cu pasi foarte mici.

ACE de 100 – ace foarte groase pentru broderie  – aceste ace sunt utilizate pentru toate tesaturile textile groase si cu fibra densa .
Aceste ace sunt adecvate pentru firele de ata groase in special pentru atele metalice de broderie pentru ca atasa sa poata  circula fluid fara a se rupe frecvent , dar atentie nu il utilizati la meteriale subtiri.
Eu folosesc si ace de 90 la firul metalic dar..... atentie la modelul lucrat si la material cat e de gros. 
La un pas mare al broderiei si utilizarea de fir metalic va sfatuiesc sa folositi acele de 100.

ACE de 110 – acele sunt foarte foarte groase pentru broderie in general utilizate doar pe masinilile industriale pentru un anumit tip de ata mai groasa , nu recomand acest tip de ace pentru masinile casnice si de atelier de creatie. Nu le recomad pentru o acuratete si finete a broderiei.